Wat is het Verschil tussen NNTP en Web Based Toegang tot Usenet?

Het verschil tussen NNTP en Web Based Toegang tot Usenet is dat NNTP toegang de standaard Nieuwslezer (bijv. Altbinz of Grabit) nodig heeft en dat Web Based Toegang alleen maar een Browser nodig heeft om toegang tot Usenet te krijgen.

NNTP toegang wordt vaak Ruwe toegang tot Usenet genoemd omdat u als het ware betaald voor een Gebruikersnaam, een paswoord en het server adres van de Usenet Provider. Een nieuwslezer zoals Altbinz heeft deze informatie nodig om met Nieuwsgroepen te verbinden en staat uiteindelijk toe om uit nieuwsgroepen te downloaden of uploaden. Een NNTP service bestaat dus uit drie gegevens die u met het netwerk verbinden en van daaruit heeft u toegang tot alles op Usenet, van artikelen tot bestanden.

Web Based Toegang is het tegenovergestelde en vereist geen Nieuwslezer (software). De populairste Web Based Toegang is beschikbaar via Easynews. Easynews Web Toegang geeft u de mogelijkheid om direct vanuit uw browser te downloaden. Dit houdt in dat u met Web Based Toegang uitsluitend óf Internet Explorer, óf Mozilla Firefox, óf Google Chrome nodig heeft om te kunnen downloaden.

De traditionele methode om te verbinden met Usenet is door middel van een Nieuwslezer via NNTP. NNTP staat voor “Network New Transfer Protocol”. Dit is de fundering van Usenet omdat dit Protocol het mogelijk maakt om artikelen en bestanden uit te wisselen tussen Nieuws Servers. NNTP zelf is behoorlijk oud, de oorsprong van NNTP ligt in 1980.

In de afgelopen jaren zijn veel providers, waaronder Easynews, begonnen met het bieden van Web Based Toegang tot Usenet. De bedoeling hiervan is om Usenet voor iedereen toegankelijk te maken. Toegang tot Usenet, zoeken naar bestanden, downloaden en uploaden moet hierdoor voor iedereen mogelijk zijn. Wel moet hierbij vermeld worden dat het gebruik van NNTP en een nieuwslezer al héél gemakkelijk is. Nieuwslezers (Usenet Software) zijn door de jaren heen flink doorontwikkeld met een heleboel nuttige functies zoals de mogelijkheid om direct uit een NZB bestand te downloaden. het hele proces van downloaden tot uitpakken gaat tegenwoordig ook automatisch. Aan de andere kant biedt Web Based Toegang weer andere voordelen die zeker het overwegen waard zijn. Diensten die Web Based Toegang biedt zijn het direct streamen van Usenet (films, muziek) zonder eerst te downloaden, makkelijk in gebruik, snel zoeken en toegang op meerdere apparaten (android, tablet etc.). Dat laatste is nog nauwelijks mogelijk, Easynews heeft een eigen applicatie voor Android en Apple. Er zijn Usenet Providers die nog een stap verder door het Pre-Fetchen van artikelen en Binaries (bestanden zoals films of muziek) om ze vervolgens beschikbaar te maken via Web Based Toegang. Het Pre-Fetchen zorgt ervoor dat u geen binaries hoeft te downloaden en dus geen RAR bestanden hoeft uit te pakken. Voor meer informatie over Downloaden van Usenet via uw Mobiel of Tablet klikt u hier. Voor informatie over Usenet Providers die Streaming aanbieden klikt u hier, voor bijvoorbeeld Web Based Toegang met de mogelijkheid om te streamen van Usenet. De meest vooruitstrevende Provider dit dat biedt is SnelNL.

Usenet Providers die NNTP toegang verschaffen, zijn over het algemeen de goedkopere toegangsplannen. Dit komt door de no-nonsense service. Aan de andere kant zijn Providers die Web Based Toegang bieden duurder. Web Based Toegang kan limiterend werken omdat deze toegangsplannen meestal met een retentie limiet worden aangeboden (Tot 200 dagen terug downloaden ipv 1200 dagen waardoor u niet altijd kunt vinden wat u zoekt).  Ook komt Web Based Toegang met een download limiet én met een download snelheid limiet, terwijl de traditionele NNTP toegang bijna altijd ongelimiteerde snelheid en een ongelimiteerd aantal downloads bied.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.