Wat is een NZB bestand?

Nieuwsgroepen staan vol met artikelen, ieder artikel heeft een nummer waarmee u dat artikel kunt opvragen. Artikelen worden gebruikt omdat het daarmee makkelijk is om grote bestanden op te delen. Bestanden worden dus opgedeeld in artikelen. Nu komt u waarschijnlijk NZB bestanden of nzb-indexeringen tegen. Maar wat is dat nu eigenlijk een NZB bestand? Een NZB bestand is een text bestand met de extensie .NZB. Dat tekst bestand staat vol met nummers die allemaal bij elkaar horen. Wanneer u een NZB bestand download en vervolgens uw nieuwslezer inlaad, worden alle losse bestanden aan de hand van de bijbehorende nummers opgespoord en weergeven in uw nieuwslezer.

Zover de letterlijke vertaling van het NZB bestand. Uiteindelijk is het belangrijk te begrijpen dat wanneer u aan de hand van de naam, een NZB bestand download, dat u er vanuit mag gaan dat alle bijhorende bestanden zijn inbegrepen, u download altijd volledig wat u heeft gekozen. Par2 bestanden zijn meestal inbegrepen bij het NZB bestand, deze worden gebruikt om de inbegrepen RAR bestanden te repareren. Repareren doet u met Quickpar.

Streamen met NZB bestanden

Streamt u van Usenet, dan heeft u ook direct met NZB bestanden te maken. Bij het streamen van bijvoorbeeld een film, wordt het NZB bestand geopend door het desbetreffende programma. Het Usenet programma of de Nieuwslezer download dan de eerste bestanden en opent die direct om vervolgens het begin van de film af te spelen. Omdat downloaden van Usenet zo snel gaat, kunt u vrijwel direct een blu-ray film afspelen. Dit is ook de reden waarom streamen van Usenet toeneemt in populariteit. Om te streamen van Usenet heeft u een geavanceerde nieuwslezer nodig, mits u gemakkelijk wilt streamen. U kunt het ook zelf instellen maar dan moet u handmatig te werk gaan en dat is geen aanrader.

Lees verder over usenet streaming.

Waar vind u NZB bestanden?

NZB bestanden zijn makkelijk om mee te downloaden. U kunt NZB bestanden zelf maken met behulp van een zoekmachine. Een aantal van deze zoekmachines zijn:

Waar vindt u kant en klare NZB bestanden? Het is belangrijk te weten dat de “community’s” of forums wisselend online zijn omdat stichting Brein het niet toelaatbaar vind dat er grote lijsten met copyright materiaal in één overzicht worden weergegeven. Het is daarom vaak verplicht om een account aan te maken waarmee u inlogt om toegang te krijgen tot alle content. Het leuke van zo’n forum is dat u met mede Usenet-downloaders kunt discussiëren, al u vragen wat betreft downloaden kwijt kunt, maar nog belangrijker: U heeft de mogelijkheid om te zien welke ervaring anderen hebben met specifieke downloads (meestal met verwijzing naar een zoekresultaat uit een nzb zoekmachine) of natuurlijk downloads uit NZB bestanden. Zo kunt u altijd veilig downloaden en komt u noot voor verassingen te staan. Een aantal community’s/forums:

Ga naar een up-to-date overzicht van alle NZB sites
Download sites

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.