Wat is Usenet?

Downloaden van Usenet is het maximale uit uw verbinding halen.. Zowel met glasvezel als met de traditionele kabel

Usenet is ooit begonnen als een manier om online met elkaar te kunnen discussiëren. Usenet is ontwikkeld door Tom Truscott en Jim Ellis, die er rond 1980 echt mee aan de slag gingen. De naam Usenet komt van Unix User Network, benoemd naar het eerste besturingssysteem op computers dat het aan Amerikaanse universiteiten mogelijk maakte om met elkaar te bellen. Usenet is later overgegaan op een verbinding via het internet, door het NNTP-protocol te gaan gebruiken. Usenet is tegenwoordig uitgegroeid tot nieuwsgroepen, ook wel het wereldwijd Usenet server netwerk, waarin nieuws gedeeld wordt, maar waar ook bestanden als muziek en films uitgewisseld worden.

 • Usenet is een wereldwijd platform van servers waarop u een bericht of artikel (film, muziek of tekst) kunt plaatsen (posten), voor een periode van een aantal jaren is dat artikel dan beschikbaar om te downloaden.

Usenet begrippen:

 • Binaries of Nieuwsgroepen: Nieuwsgroepen waaruit bestanden worden gedownload. Zie nieuwsgroepen als folders op een harde schrijf die gevuld zijn met bestanden.
 • Spot: Een download in de vorm van een NZB bestand die u in uw nieuwslezer moet laden of bestanden te zien in een zoekmachine die u gezamenlijk kunt opslaan als NZB bestand. Ook zijn spots de zoekresultaten die bijvoorbeeld te zien zijn in Grabit of Spot-net.
 • Newsreader of nieuwslezer: Het programma dat de download regelt zoals Altbinz of een Usenet software programma dat alles automatisch regelt o.a. ook zoeken.
 • NZB File: Een file die een nieuwslezer vertelt waar de bestanden staan
 • Retentie: Het aantal dagen dat een download beschikbaar is.
 • mbit: De download snelheid. 10mbit staat gelijk aan ongeveer 1,2 mb per seconde. Een liedje zou dus enkele seconden duren om te downloaden in dit geval.
 • SSL: Dit is een manier om de bestanden gecodeerd naar de pc te laten verzenden. Hierdoor kan niemand zien wat u precies ontvangt alleen hoe groot het is. Denk bijvoorbeeld aan uw internet provider.

Binaries of Nieuwsgroepen

 • Alle berichten, artikelen en bestanden word geupload in nieuwsgroepen, ook wel binaries genaamd (verwijzing naar allerlei bestanden, bijvoorbeeld films of muziek). In totaal zijn er meer dan 120.000 nieuwsgroepen die samen het Usenet vormen.
 • De nieuwsgroepen zijn geordend op thema/onderwerp, bijvoorbeeld alt.binaries.movies. Uit deze Binarie download u films.

 • De thema’s zult u weinig mee van doen hebben omdat u tegenwoordig geen volledige headers meer hoeft te downloaden. Headers downloaden betekent dat u de volledige inhoud uit een thema/onderwerp/binarie download en vervolgens gaat kijken of daar iets interessants tussen staat. Tegenwoordig downloaden we precies wat we zoeken. U zult alleen letten op de grote van hetgeen u download.

Spot

 • Wanneer u op bijvoorbeeld www.binsearch.info gaat zoeken dan komt u in de zoekresultaten spots tegen. Alles dat u daar kunt aanvinken zijn spots. De spots op binsearch.info kunt u inladen in een NZB bestand.

Newsreader of nieuwslezer

 • De software waarmee u nzb bestanden inlaad en vervolgens de bestanden download. De nieuwslezer repareert en pakt de bestanden ook uit met een stand-alone ingebouwde functie of met een functie die gebruik maakt van de programma’s Quickpar en Winrar.

NZB File

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.